Kategórie
 
 
 
 
 
 

Misia Apollo 11 - „Orol pristál...“

Autor: Mirka      Dátum: 28.01.2020     Čítanie na: 2 min.

Vedeli ste, že 20. júla minulého roku sme si pripomenuli 50. výročie vkročenia ľudskej nohy na Mesiac? Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin „Buzz“ Aldrin, to sú mená účastníkov misie Apollo 11, v rámci ktorej sa prvýkrát v histórii ľudstva podarilo pristáť na mesačnom povrchu a vrátiť sa späť na Zem. Malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo, sledovalo v ten deň viac ako 600 miliónov televíznych divákov po celom svete. LEGO Creator Expert 10266 Lunárny modul NASA Apollo 11Odvážnych astronautov dopravil do vesmíru veliteľský modul s názvom Columbia. Lunárny modul, s ktorým následne pristáli na Mesiaci, dostal meno podľa zvieraťa nachádzajúceho sa v americkom štátnom znaku – Orol (angl. Eagle). Jeho vyobrazenie, s olivovou vetvičkou v pazúroch, ktorá mala symbolizovať mierumilovnosť výpravy, sa objavilo aj v embléme misie Apollo 11. Orol bol prvým posádkovým vozidlom pristávajúcim na Mesiaci. Na jeho palube sa nachádzal veliteľ Neil Armstrong s pilotom Edwinom Aldrinom.

Oslávte tento výnimočný moment aj vy a spoznávajte vesmír spolu s vašimi deťmi. Pomôže vám v tom stavebnica  LEGO® Creator Expert – Lunárny modul NASA Apollo 11 vytvorený v spolupráci s agentúrou NASA, ktorý je detailne prepracovanou replikou modulu Orol.

Lunárny modul pozostával z dvoch hlavných častí. Spodná, pristávacia časť, mala tvar hranola s osemuholníkovou základňou. Súčasťou boli štyri nohy s okrúhlymi pristávacími plochami. K jednej z týchto nôh bola pripevnená výstupná platforma a rebrík, po ktorom astronauti zostúpili na mesačný povrch. Okrem toho sa tu nachádzali dve nádrže s leteckým benzínom, nádrže s vodou, kyslíkom či héliom a úložný priestor na rôzne lunárne vybavenie a vykonávanie vedeckých experimentov. NASA APOLLO 11 lunárny modulVrchná časť, v ktorej sa pri zostupe na Mesiac nachádzal Armstrong s Aldrinom, mala nepravidelný tvar. Na výšku mala 2,8 m a jej šírka bola 4,0 - 4,3 m. Aj tu boli palivové a rôzne iné nádrže, vstupný/výstupný poklop a na vonkajšom plášti bolo prichytených niekoľko antén. Vo vnútri sa však nenachádzali žiadne sedadlá pre posádku. Spomínaný balík lunárnej výbavy a vedeckých experimentov obsahoval solárne panely na zabezpečenie energie, komunikačný systém na odosielanie údajov do pozemských staníc, prístroj na meranie seizmickej aktivity a fyzikálnych vlastností mesačného povrchu aj jeho útrob, detektor lunárneho prachu aj laserový retroreflektor.

Keď pristávacie plochy vesmírneho vozidla dosiahli lunárny povrch v blízkosti veľkého krátera, v oblasti zvanej More pokoja (Mare Tranqulitas), na Zemi sa ozvalo Armstrongove hlásenie: „Houston, tu základňa Tranquility. Orol pristál!“ Po úvodných prípravách, ktoré trvali šesť a pol hodiny, svet konečne prostredníctvom televízneho prenosu uvidel moment, kedy sa prvýkrát ľudská noha dotkla povrchu Mesiaca. Lunárny modul OrolAstronauti potom urobili niekoľko fotografických záberov, vztýčili vlajku Spojených štátov amerických, odobrali vzorky mesačnej pôdy (takmer 22kg), otestovali rôzne spôsoby pohybu a prijali aj telefonát od vtedajšieho amerického prezidenta Richarda Nixona. Potom ešte rozmiestnili a nainštalovali sústavu vedeckých prístrojov – seizmometer a laserový retroreflektor. Okrem nich nechali po sebe na Mesiaci vztýčenú vlajku a plaketu, ktorá bola pôvodne pripevnená k zostupovému rebríku na pristávacej nohe modulu. Boli na nej vyobrazené mapy zemských pologúľ, podpisy astronautov, prezidenta Nixona aj pamätný nápis, ktorý oznamoval, že astronauti prišli na Mesiac v mieri v mene celého ľudstva.

Návrat na Zem dopadol, aj napriek rizikám, úspešne. Vedeli ste, že na odchod z Mesiaca mala posádka modulu len jeden pokus? Stačilo málo na to, aby zlyhal vzletový motor a dvojica odvážnych mužov by ostala navždy uväznená vo vesmíre. Nebolo k tomu ďaleko. Aldrin totiž zistil, že časť poistky vzletového motora bola zlomená. Poradil si s ňou úplne jednoducho, zatlačil ju pomocou obyčajnej fixky. Pre prípad neúspechu misie mal prezident Nixon pripravený aj smútočný prejav. Našťastie, nebolo potrebné ho predniesť. Veliteľský modul Columbia sa vrátil bezpečne na Zem 24. júla 1969, kedy posádka pristála vo vlnách severnej časti Tichého oceána.

Zberateľský model LEGO® Creator Expert – Lunárny modul NASA Apollo 11 obsahuje okrem detailnej dvojstupňovej repliky modulu Orol so štyrmi pristávacími nohami a rebríkom viacero odkazov na túto pamätnú vesmírnu misiu.LEGO 10266 Lunárny modul NASA Apollo 11LEGO 10266 Lunárny modul NASA Apollo 11 Podklad tvorí sivá doska predstavujúca povrch Mesiaca s kráterom a náznakmi stôp v mesačnom prachu. Súčasťou stavebnice sú aj dve figúrky astronautov v skafandroch so zlatými prilbami, americká vlajka, pamätná plaketa či retroreflektor. Ako uvádza samotný výrobca, toto Lego „Prináša výzvu a obohacujúci zážitok zo stavania, pri ktorom sa určite nevyhneš nostalgii.“

Ak máte doma malých dobrodruhov, ktorých lákajú veľké diaľky a záhady vesmíru, určite ich potešíte aj inými stavebnicami z radu LEGO® City. Vydajte sa spolu na Mars, navštívte lunárnu stanicu alebo spolu odpočítajte štart vesmírnej rakety. Skladajte a učte sa zároveň. Vesmír na vás už netrpezlivo čaká!LEGO Creator Expert 10266 Lunárny modul NASA Apollo 11

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia