Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako rozvíjať kritické myslenie detí

Čo to vlastne kritické myslenie je?

Je to schopnosť analyzovať, hodnotiť a syntetizovať informácie, aby sme mohli logicky a racionálne rozhodovať. Je dôležité rozvíjať kritické myslenie u detí, aby boli schopné samostatne rozmýšľať, kriticky posudzovať informácie a vyvodzovať závery.

Pomôžte svojmu dieťaťu rozvíjať schopnosti kritického myslenia prostredníctvom logických hračiek. Logická hra zapája deti, aby pozorovali, uvažovali, robili rozhodnutia a prežívali výsledné výsledky ako súčasť procesu hry.

- podporujte zvedavosť deti cez guličkové dráhy

- dráhy pre staršie deti

- hry na triedenie

- hry na spájanie

- experimentujte a podporujte kreativitu detí

Podporujte  zvedavosť detí

Pre detí vyberáme hračky, ktoré pomáhajú rozpoznávať vzťahy medzi príčinou a následkom. Guličkové dráhy poskytujú malým staviteľom veľa kreatívneho priestoru a rozvíjajú motoriku, priestorové myslenie a logiku hravou formou.

Pre staršie deti od 8 rokov 

GraviTrax nie je klasická guličková dráha, ktorú zostavíte podľa pevnej schémy. Čo je potom GraviTrax? Rýchlosť, akcia, stavba, tvorba, smiech, výroba, skúšanie a experimentovanie. Stavanie, točenie, odrážanie, slučkovanie, trampolína, prepadávanie, vyhadzovanie z dráhy, prekonávanie prekážok, prerábanie. Stručne povedané: GraviTrax je vždy iný, ale vždy cool. S najrozmanitejšími prvkami a stavebnicami, obrovskou porciou akcie, zábavy a zákonov gravitácie vytvára systém neporovnateľné trate – a nezabudnuteľné momenty

Hry na triedenie

Hračky s geometrickými tvarmi -  ako sú kocky, triediace vedierka, môžu pomôcť najmenším deťom rozvíjať základné logické schopnosti.  Deti môžu cvičiť rozpoznávanie geometrických tvarov a učiť sa základy riešenia problémov. Deti môžeme učiť triediť predmety na základe rôznych vlastností, ako farba, tvar alebo veľkosť. Toto pomáha rozvíjať schopnosti rozpoznávania vzorov a logického myslenia.

Hry na spájanie

Hry, kde deti musia spojiť dve alebo viac objektov, môžu pomôcť rozvíjať schopnosti logického myslenia a riešenia problémov. Toto môže byť napríklad spojovanie čísel alebo písmen, spojovanie obrázkov podľa ich vlastností...

Experimentujte a podporujte kreativitu detí

LEGO® stavebnice - tieto hračky poskytujú možnosti na tvorbu, riešenie problémov, experimentovanie a kreativitu. Skvelo hodia  pre rozvíjaní raných stavebných a hracích zručností detí, podporujú kreativitu a rozvíjajú predstavivosť prostredníctvom hrania. Stavebnice pre dospelých ponúkajú spôsob ako zmierniť stres a relaxovať, ale tiež rozvíjať kreativitu, riešenie problémov, schopnosť rozhodovať sa a udržovať jemnú motoriku.

Tieto hračky a hry môžu pomôcť rozvíjať kritické myslenie detí, ale je dôležité si uvedomiť, že aj jednoduché aktivity, ako sú rozhovory, čítanie a skúmanie sveta okolo seba, môžu podporovať rozvoj kritického myslenia.

V ďalšej časti blogu sa budeme venovať rozvoju kritického myslenia starších detí vhodným výberom spoločenských hier.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia