Kategórie
 
 
 
 
 
 

Máme hračky podporujúce hrubú motoriku

Pre deti je motorický vývoj kľúčový. Pomáha im naučiť sa pohybovať a koordinovať svoje telíčka.

Ovládanie hrubej motoriky je dokonalou súhrou mozgu, nervového systému a svalov.  Svaly hrubej motoriky umožňujú pohyb a podporujú súvislé a koordinované pohyby tela. Tieto svaly sú väčšie, silnejšie a menej presné ako svaly jemnej motoriky. Navyše, svaly hrubej motoriky pomáhajú udržiavať rovnováhu a stability, ako aj posilňovať celkovú silu a vytrvalosť tela.

 

Svaly hrubej motoriky umožňujú dieťaťu dvíhať hlavičku a už v prvých týždňoch života začína s posilňovaním krčných svalov. Vhodné hračky sú kolotoče, hrazdičky.


Keď je dieťatko o niečo staršie, kolotoče môžeme odložiť (prípadne pretvoríme na projektor ak to hračka umožňuje) a začíname sa obzerať po hračkách, ktoré podporujú pretáčanie dieťatka z chrbátika na bruško. Ideálne sú farebné podložky a vankúšiky.

Z polohy bruška je to už len krôčik k plazeniu/lezeniu. Už len správne namotivovať dieťa k štvornôžkovaniu. Môžete pred neho postaviť lákavé predmety – hračky vydávajúce cinkavé zvuky prípade kotúľajúce hračky, ktoré mu poskytnú výzvu.

 

Dieťatko začína robiť prvé krôčiky. Chodítka mu poskytnú stabilitu a pocit bezpečia pri prvých krôčikoch.

Veľmi obľúbené sú aj hračky, ktoré sa dajú ťahať alebo tlačiť. Všetky tieto hračky pomáhajú deťom rozvíjať svoju koordináciu a rovnováhu, čo im umožňuje zvládať fyzické aktivity.

Ďalšou skvelou voľbou na podporu hrubej motoriky vhodnou najmä na hry vonku sú rôzne lopty, vďaka ktorým sa deti učia správne hádzať, chytať a kopať. Zlepšujú zručnosti hádzania a chytania. Lopty môžu byť rôznych veľkostí a materiálov, od mäkkých loptičiek pre najmenšie deti až po väčšie lopty pre staršie deti.

Odrážadlá sú vhodné pre deti už od veľmi útleho veku a pomáhajú rozvíjať jeho hrubú motoriku, tým že dieťatko musí udržiavať rovnováhu a koordinovať pohyby rúk a nôh. Keď dieťa odrazí nohy od zeme, vyvíja sa sila v jeho nohách a nohy sa stávajú silnejšími.

Pre väčšie deti odporúčame detské vozidlá ako sú bicykle, ktoré sú skvelým nástrojom pre rozvoj hrubej motoriky. Keď dieťa bicykluje, musí koordinovať svoje pohyby a udržiavať rovnováhu. Pri výbere bicykla pre dieťa je dôležité zvoliť vhodnú veľkosť bicykla a bezpečnostné opatrenia ako napríklad helmu, aby sa predišlo možným úrazom.

Celú ponuku bicyklov nájdete tu:

Staršie deti si môžu precvičovať hrubú motoriku vhodnými športovými hrami, v ktorých nájdu záľubu: hádzanie gulí a diskov, skákanie švihadla alebo preskakovanie gumy, kopanie lopty pri futbale, hádzanie šípok, chytanie lietajúcich diskov a iné.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia