Zľava až do 33% na plastové domčeky, šmýkaly a pieskoviská. Akcia platí do 29.4.2024.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Dixit – výlet do ríše fantázie

Autor: Mirka      Dátum: 10.2.2020     Čítanie na: 3 min.

Nádherne ilustrované kartyvaša predstavivosť, ktorá robí každú novú hru inou a jedinečnou. Nepotrebujete žiadnu hraciu kocku. Stačí pár dobrých spoluhráčov a zábava sa môže začať. Dixit je jej zárukou. Možno ste sa s touto spoločenskou hrou  už stretli, alebo ste o nej už počuli. Je totiž celkom známa a obľúbená a na trhu sa vyskytuje už zopár rokov. Ak však neviete, o čom je reč, čítajte ďalej a nechajte sa pohltiť zaujímavým konceptom, ktorého autorom je Francúz Jean Louis-Roubira.

Základná hra Dixit je určená pre 3 – 6 hráčov, Dixit Odyssey až pre 12. Obe hry môžete hrať samostatne, alebo ich zároveň brať ako rozšírenie tej druhej. Obsahom každého balenia je 84 kariet s rôznymi motívmi, príslušný počet figúrok a pomôcky na zaznamenávanie bodov. Zatiaľ to príliš lákavo a špeciálne neznie, no Dixit je predsa len výnimočná hra, ktorá spomedzi ostatných vytŕča.

Už na prvý pohľad vás musia zaujať krásne karty. Každá jedna je jedinečná a niečím špecifická. Je nositeľkou celých príbehov, znamení a skrytých symbolov. Ilustrácie pôsobia priam rozprávkovo alebo ako vytrhnuté z tých najzvláštnejších a najdivokejších snov. Každý hráč dostane šesť takýchto kariet. V prvom kole sa zároveň určí rozprávač. Ten si vyberie jednu z kariet, ktoré má na ruke. Tú, ktorá sa mu páči, alebo ho, napríklad, oslovila či upútala zo všetkých najviac. Potom ju opíše. Jedným slovom, celou vetou, známym výrokom, citátom z filmu alebo úryvkom z básne, prípadne si k nej vymyslí krátky príbeh. Fantázii sa medze nekladú. Je len na ňom, či si vyberie za indíciu, ktorú posunie ostatným hráčom, kartu ako celok, alebo len nejakú časť z vyobrazeného motívu. Dôležité je ponoriť sa do tohto snového sveta a nechať ilustrácie, nech pošteklia centrum našej predstavivosti. Ostatní hráči následne podľa rozprávačovej nápovedy vyberú zo svojich kariet tú, ktorá svojim obrázkom najviac zodpovedá jeho opisu. Všetko sa deje v utajení tak, že karty sú lícom nadol. Rozprávač ich zamieša a otočí, pričom ostatní musia hádať, ktorá z nich je kartou, ktorú rozprávač opísal. Podľa toho, koľkí z hráčov kartu odhalili, sa udeľujú body. Ale pozor, pointou je, vymyslieť indíciu ani príliš ľahkú ani príliš ťažkú! Ak totiž kartu uhádne každý hráč, dostanú body všetci, okrem rozprávača. Ten nezíska body ani v prípade, že neuhádne nikto. V nasledujúcom kole sa stane rozprávačom ďalší, a tak to pokračuje stále dokola.

Je zaujímavé sledovať, do akej miery je každý z hráčov kreatívny a ako dokáže navádzať či zavádzať svojimi nápovedami spoluhráčov. Pri hre sa tak nemusíte ponárať len do hlbín svojej predstavivosti, ale zároveň musíte premýšľať nad tým, ako uvažujú ostatní. Čím viac partičiek odohráte, tým budete skúsenejší a vaša vynaliezavosť väčšia. Pri hre sa dostanete do situácií, kedy si nebudete vedieť vybrať kartu, ktorá by sa vám najľahšie opisovala alebo nájdete takú, ktorá bude na vytvorenie indície úplným bonbónikom. Hádanie rozprávačovej karty zas môže sťažiť situácia, kedy viacero hráčov nájde vo svojej ruke kartu celkom blízku jeho popisu. Ak však použije príliš jednoduchú indíciu, jej uhádnutie bude hračka. No, čo v prípade, ak na ruke nemáte žiadnu kartu, ktorá by s popisom rozprávača aspoň trochu súvisela? Nič. Jednoducho vytiahnete ktorúkoľvek z kariet, ktoré máte na ruke. Zaručujeme, že smiechu sa mnohokrát v takýchto momentoch nevyhnete.

Dixit je hra vhodná pre deti aj dospelých. Na pohodové rodinné večery, chaty aj párty plné zábavy. Núti nás nachvíľu sa zastaviť a porozmýšľať. U detí je navyše nápomocná v rozvíjaní ich fantázie a kreativity. Ak vás zaujala, určite ju vyskúšajte. Dixit alebo Dixit Odyssey. A ak vás naplno vtiahne do svojho snového sveta, až vám bude kariet málo, nezúfajte. K hre existuje viacero rozšírení, pričom každé obsahuje ďalších 84 prekrásne ilustrovaných kariet, za ktoré by sa nehanbila ani vychýrená veštica.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia