Kategórie
 
 
 
 
 
 

Objav svet Carcassonne

Autor: Mirka      Dátum: 9.1.2020     Čítanie na: 2 min.

Počuli ste už o celosvetovo obľúbenej spoločenskej hre Carcassonne?  Tento rok bude oslavovať už 20. výročie svojej existencie. Jej autorom je nemecký tvorca stolových hier Klaus-Jürgen Wrede. Názov dostala podľa stredovekého opevneného mesta Carcassonne, ktoré sa nachádza na juhu Francúzska. Hra získala aj ocenenia Spiel des Jahres a Deutscher SpielePreis za rok 2001. U nás ju môžete kúpiť od vydavateľstva MINDOK, ktoré sa špecializuje na moderné spoločenské hry pre deti aj dospelých.

Carcassone strategická hra

Základná hra je určená pre 2-5 hráčov vo veku 7+. Obsahuje 72 kartičiek krajiny, 40 figúrok v piatich farbách, počítadlo bodov a pravidlá. Jej princíp spočíva v ukladaní na seba nadväzujúcich kartičiek, čím vytvárate opevnené mestá, cesty alebo rozširujete lúky. Tie zároveň obsadzujete svojimi figúrkami - spoločníkmi, vďaka čomu získavate určitý počet bodov. Na prvý pohľad to znie ako jednoduchá, rýchla a možno aj trochu nudná hra, s ktorou sa pohodlne zmestíte za konferenčný alebo kuchynský stôl... No zdanie môže klamať, a v tomto prípade je to nabetón tak.

My sme hru vyskúšali a pochopili sme jej čaro. Už po prvých dvoch partičkách, ktoré naozaj netrvali dlho, nám bolo jasné, že so základnou verziou sa neuspokojíme a chceme viac. Pre pochopenie pravidiel a osvojenie počítania bodov je však dobré odohrať niekoľko takýchto kôl. Potom sa vám už veľmi ľahko môže stať, že kartičiek vám bude málo a hra vás rýchlo omrzí, no tu sa Carcassonne nekončí, práve naopak, začína. K základnej hre totiž existuje niekoľko druhov tematických rozšírení (predávajú sa samostatne) – Hostince a katedrály, Kupci a stavitelia, Princezná a drak, Veža, atď.. Tie vnášajú do hry väčší počet kartičiek a figúrok, ktoré so sebou prinášajú viaceré obmeny, ďalšie pravidlá a možnosti získavania bodov a, hlavne, priestor pre viac strategického myslenia. Z krátkej a pomerne jednoduchej 30 - 45 minútovej hry sa razom stane niekoľkohodinová zábava. Premýšľajte, taktizujte a plánujte. Obsadzujte mestá, cesty, kláštory či polia a snažte sa v záverečnom sčítaní získať čo najviac bodov. No nezabudnite, že s pribúdajúcim počtom kartičiek budete potrebovať aj väčšiu hraciu plochu. Je preto možné, že kuchynský stôl vám už nebude stačiť. ;-)

A na záver ešte jedna zaujímavosť. V rokoch 2003 – 2005 sa v Nemecku konali medzinárodne turnaje v Carcassonne. Od roku 2006 sa v meste Essen pravidelne koná už oficiálny svetový šampionát. Najúspešnejším hráčom v rámci všetkých ročníkov je Nemec Ralph Querfurth, ktorý sa stal absolútnym víťazom celkovo štyrikrát. Na šampionáte malo úspešného reprezentanta aj Slovensko. Martinčan Matej Tabak získal štyrikrát tretie miesto (2009, 2010, 2012, 2014) a dvakrát sa umiestnil na štvrtej priečke (2016, 2017).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia