Nazlosti sa pri „únikovke“

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Nazlosti sa pri „únikovke“

Autor: Mirka      Dátum: 08.09.2019     Čítanie na: 2 min.

Únikové hry známe aj pod anglickými názvami Escape room/Escape game či Exit game sú fenoménom posledných rokov. Podstata týchto hier vyplýva už zo samotného názvu, a tou je únik zo zamknutého priestoru.

DINO Exit úniková hra Mrtvý muž v Orient ExpreseDINO Exit úniková hra Polárna stanicaDINO Exit úniková hra Opustená chata

Špeciálne vytvorené miestnosti plné logických hádaniek a úloh na zručnosť, rýchlosť a šikovnosť sú skvelou formou zábavy pre skupinu priateľov, rodiny, ale aj kolegov ako forma teambuildingu.  Na Slovensku máme niekoľko desiatok takýchto miestností, v ktorých si môžete cibriť svoje mozgové závity.

 

Vznik reálnych Escape Rooms bol inšpirovaný veľkým úspechom počítačových únikových hier, na ktorých som, priznávam, fičala aj ja či moji známi. Virtuálny 2D priestor sa, však, len ťažko dá porovnať so skutočným tematicky koncipovaným priestorom. Adrenalín a vzrušenie z hľadania a lúštenia najrôznejších rébusov nielen cvičí vaše logické myslenie, ale zároveň rúca bariéry medzi zúčastnenými, čo pomáha utužovať priateľské vzťahy. Či už sa skupinke uväznených podarí zvládnuť všetky rébusy včas alebo nie, spoločné zážitky v nich budú rezonovať ešte dlhú dobu.

Ďalšou možnosťou, ako sa odreagovať pri únikovke, prípadne sa pripraviť na tú reálnu, je vyskúšať spoločenskú hru. Čo sa týka akcie a zábavy, jej miesto je niekde uprostred medzi verziou počítačovou a verziou reálnou. Cenovo je, však, určite prijateľnejšia. Z viacerých výrobcov týchto spoločenských hier dostupných na trhu sme si na otestovanie na vlastnej koži vybrali EXIT Únikovú hru od Dina.

Každé balenie je špecifické svojím príbehom a zasadením do prostredia. Vybrať si môžete z troch úrovní obťažnosti (začiatočník/pokročilý/špecialista), čomu je prispôsobené aj vekové odporúčanie (10+/12+). My sme pokúšali našu šedú kôru mozgovú na úrovni začiatočníka aj pokročilého a, úprimne, ak doma nemáte malých géniov, ktorí dokážu poskladať Rubikovu kocku za pár minút, bude lepšie, ak sa zahráte a potrápite spolu s deťúrencami. Podnietite tak nielen ich logické uvažovanie, ale aj svoje vlastné. Spoločne sa na vlastnej koži presvedčíte, že hra, ktorá zapojí viacerých členov rodiny, je omnoho zábavnejšia. Okrem toho, Exit úniková hra je výborná aj ako párty hra či hra pre zarytých introvertov, nakoľko ju môže hrať aj jeden hráč.

Dino Exit úniková hra polarná stanica

Každé balenie je svojim obsahom jedinečné. Nájdete v ňom zápisník, dešifrovací kotúč, zvláštne predmety a tri druhy kariet – rébusové, ale aj karty s nápovedou a s odpoveďou, nemusíte sa preto báť, že zdarného konca sa nedožijete. Ako s týmto všetkým naložiť, vám vysvetlí návod. Je tiež možné, že okrem samotnej hry budete ešte potrebovať papier, ceruzku, gumu a pevné nervy (v tomto prípade aj viac kusov J ).  

No a k čomu sme, vlastne, pri samotnom hraní dospeli? Je až neskutočné, čo všetko dokázali tvorcovia „vložiť“ do jednej malej škatuľky. Celý systém riešenia rébusov je do bodky premyslený a príbehovo veľmi zaujímavý. Počas cca 1-2 hodín vás donúti naplno premýšľať, tešiť sa zo zvládnutých úloh, ale aj poriadne sa zlostiť pri tých, ktoré vám tak ľahko nepôjdu.

Aby sme ale nepísali len samé oslavné ódy, hracie karty sú len v českom jazyku, čo môže (nemusí) byť prekážkou pre mladších hráčov, hoci návod je uvedený aj v slovenčine. Hra je zároveň určená len na jedno použitie, pretože sa počíta s tým, že materiál v balení popíšete, postriháte, a pod. Ak, však, budete opatrní a namiesto strihania si niektoré úlohy dokážete „preniesť“ na čistý papier, prípadne vylúštiť ich bez drastických zásahov, hra bude použiteľná znovu. Môžete ju tak posunúť známym a kamarátom, nakoľko vy už príbeh aj riešenia poznať budete. Na druhej strane, prečo si neužiť trošku škodoradosti a nesledovať iných, ako sa jedujú zakaždým, keď netrafia správny dešifrovací kód? J

Aj keď nepochybujeme o vašich schopnostiach pri lúštení rébusov, máme pre vás na záver ešte niekoľko dobrých rád:

  1. Začnite najskôr úrovňou Začiatočník. Naučí vás, čo všetko môžete od tohto druhu hry očakávať, čo sa vám potom zíde pri náročnejších príbehoch.
  2. Pri hre majte pri sebe všetok obsah balenia vrátane kartónovej škatuľky. Všetko sa vám môže zísť. ;)
  3. Pri zadaniach sa riaďte ich plným znením, nech už vám na prvý pohľad prídu akokoľvek absurdné.
  4. Pre istotu majte po ruke tabuľku obľúbenej čokolády, antistresovú loptičku, alebo niečo iné, čo vás dokáže upokojiť, keď ste s nervami na dne (ako sme boli my). ;)

Je jasné, že tento typ spoločenskej hry nechytí za srdce každého, ale určite nadchne všetkých, čo milujú hádanky, logické úlohy a šifry spojené s tajomným príbehom. Už sa stačí len rozhodnúť, či chcete ísť preskúmať faraónovu hrobku, navštíviť opustenú chatu, hľadať potopený poklad...

Nechajte sa vtiahnuť do príbehu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia